online sieraden kopen zinin sieraden
Valentijnsdag

Valentijnsdag

Valentijnsdag

In Engeland en de Verenigde Staten is Valentijnsdag een traditie die eeuwen oud is.  Al in de vijftiende eeuw noemden in Engeland geliefden uit de goede kringen elkaar “Valentine” of gaven elkaar een “Valentine” (cadeautje). Vanaf de 19e eeuw worden zelfgemaakte kaarten met liefdes gedichten op Valentijnsdag steeds populairder in Engeland en Amerika.

Nederland heeft niet zo lange traditie met deze dag. In 1949 stelde een bestuurslid van de Vereniging van de  Nederlandse Bloemisterij voor, om ook in Nederland Valentijnsdag of Bloemendag in te voeren. Bloemisten deden rond 14 februari goede zaken met het buitenland en wilden dit succes ook in eigen land uitbreiden.

Valentijnsdag kreeg vooral het karakter van een 'Dag der Vriendschap', een dag voor het uiten van gevoelens van respect en waardering. Bijzondere mensen of hele groepen, zoals de brandweer en reddingwerkers, werden voor hun belangeloze inzet met een bloemetje bedankt. Het commercieel initiatief werd omdoopt tot een dag met een ideëel karakter. Gehoopt werd uiteraard dat men dit voorbeeld in eigen kring zou navolgen.

De ‘doorbraak’ van Valentijnsdag in Nederland kwam in de jaren ’90 met speciale katernen in kranten waar geliefden berichtjes voor elkaar konden plaatsen. De opkomst van de televisie-romantiek (programma's als 'All you need is love' en 'Love Letters') en ontvankelijkheid voor de Amerikaanse cultuur, hebben er ongetwijfeld toe bijgedragen dat Valentijnsdag de laatste jaren steeds meer in het teken van de verliefdheid en de liefde is komen te staan. De commercie sprong met succes meteen op deze tendens in, door een aanbod talloze producten.

Zo’n 66 procent van de Nederlanders vindt dat Valentijnsdag te commercieel is geworden. Uit onderzoek uit van TNS-NIPO blijkt dat de commercie het vooral van jongeren moet hebben. Daarvan zegt 35 procent iets te kopen. Vanaf 55 jaar oud daalt het enthousiasme echter tot 11 procent.

En jij, lieve lezer van dit artikel, je mag je deze Valentijnsdag best extra gewaardeerd voelen. Of je dit feest nu winstbejag of het toppunt van romantiek vindt, van mij krijg je een virtuele zoen!

Ben jij iemand die nog iets bijzonders of voordeligs zoekt voor Valentijnsdag?  Kijk gerust naar ons assortiment.
 

Melissa Brokken

reacties op “Valentijnsdag

Geen reacties

Plaats een reactie

Pak je korting !

Wil jij op de hoogte blijven van onze
nieuwste aanwinsten en toffe winacties?

Vul je gegevens in en ontvang als
bonus een kortingscode van 5%
 

naam

E-mailadres


Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren of om advertenties te kunnen tonen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Privacy & Cookiebeleid
SLUITEN